Hořká čokoláda pro lepší zrak

hořká čokoláda pro lepší zrak

Lepší zrak po čokoládě? Je to vůbec možné? Dnes rozptýlíme pochybnosti o tom, jak může hořká čokoláda ovlivnit zdraví oči. Konzumace několika čokoládových kostíček může mít řadu pozitivních výhod.

 

Obsah:

  1. Čokoláda pro lepší zrak – fakt nebo mýtus?
  2. Výživa a zdraví oční sítnice - studie
  3. Hořká čokoláda a zdravý zrak
  4. Další vlastnosti hořké čokolády:
  5. Hořká čokoláda a zdraví
 

Čokoláda pro lepší zrak – fakt nebo mýtus?

 

Pro fanoušky sladkostí máme dobrou zprávu. Čokoláda, kromě toho, že je neuvěřitelně chutná a zlepšuje náladu, je nejzdravější z pamlsků díky svému příznivému vlivu na lidské zdraví. Díky její blahodárným vlastnostem zůstávají v dobré kondici i naše oči.

Řeč je samozřejmě o hořké čokoládě s vysokým obsahem kakaa, tedy čokoládě bohaté na flavonoly. V mléčné čokoládě je obsah této nutriční složky mnohem nižší. Vše se děje díky bobům kakaového ovoce. Jsou bohatým zdrojem flavonolů, které zlepšují krevní oběh v těle. Ovlivňují tak správný průtok krve do sítnice oka. Při narušení tohoto toku dochází k ischemii a edému. Jde o nevratné poškození sítnice, které výrazně zhoršuje vidění. Flavonoly jsou také zodpovědné za posílení kapilár, které vyživují sítnici.

 

Výživa a zdraví oční sítnice - studie

 

Výzkum provedený vědci z University of the Incarnate Word v San Antoniu v Texasu (USA), kteří zkoumali vliv čokolády na zdraví (konkrétně na zrak), byl zveřejněn na stránkách JAMA Ophthalmology. Rozboru se zúčastnilo 30 osob - jedna skupina dostala hořkou čokoládu (72 % kakaa), druhá mléčnou. Vědci si všimli, že u lidí, kteří konzumovali hořkou čokoládu, bylo pozorováno určité zlepšení zrakové ostrosti a kontrastu. Autoři studie naznačili potřebu provést další, podrobnější výzkum. Jejich analýza dospěla k závěru, že zlepšení kvality vidění může souviset s průtokem krve do sítnice, zrakových nervů a mozkové kůry.

Hořká čokoláda je také bohatým zdrojem antioxidantů. Jejich přítomnost v našem těle je zvláště důležitá, když bojujeme se záněty očí nebo když je náš zrak oslabený a unavený především z nadměrného namáhání. Je to reakce těla na dlouhé hodiny sezení u počítače, televizní obrazovky nebo řízení auta. Nedostatek antioxidantů může způsobit zhoršení zrakové ostrosti, což nakonec povede k trvalému poškození zraku.

Antioxidanty neutralizují přebytečné volné radikály, které způsobují zánět očních kapilár a tím je poškozují. Volné radikály mohou také způsobit krevní sraženiny a křeče cév sítnice. Při absenci antioxidačních bariér může dojít k poškození fotoreceptorů sítnice a otoku rohovky. U starších lidí může mít zvýšená aktivita volných radikálů za následek vznik glaukomu, šedého zákalu popř makulární degenerace.

Kromě toho kakao a hořká čokoláda obsahují mimo jiné: bílkoviny, peptidy, kyselinu olejovou, vlákninu, vitamíny B, draslík, železo, fosfor, hořčík, zinek, měď, selen, vápník a mangan.

 

Hořká čokoláda a zdravý zrak

 

Jaké jsou výhody tmavé čokolády? Někteří mají rádo její chuť, a tak ji mlsají pro potěšení. Jiní však oceňují její zdraví prospěšné vlastnosti, tak zdůrazňované v četných vědeckých studiích. Nelze jí však upřít, že je výbornou alternativou mléčné čokolády.

Pamatujte, že čím vyšší je obsah kakaa v čokoládě, tím vyšší je množství antioxidantů. Říká se, že čokoláda je hodnotná, jen když má alespoň 70% podíl kakaa. Stojí za to vyzkoušet čokoládu v její čisté formě, abyste využili jejích zdravotních vlastností naplno. Před nákupem si pečlivě přečtěte složení, protože trh je plný produktů podobných čokoládě. Jak poznáte, že je čokoláda čerstvá? O jeho dobré kvalitě svědčí praskavý zvuk při lámání a lesklý povrch bez povlaku a nerovností.

 

Další vlastnosti hořké čokolády:

 
  • zpomaluje procesy stárnutí pleti,
  • chrání pokožku před škodlivým UV zářením,
  • snižuje hladinu markerů oxidačního stresu,
  • má pozitivní vliv na paměť,
  • podporuje mozkové procesy,
  • snižuje riziko srdečních onemocnění, včetně infarktu a mrtvice,
  • snižuje riziko metabolického syndromu (včetně abdominální obezity, hypertenze),
  • snižuje hladinu cholesterolu,
  • příznivě působí na krevní tlak,
  • reguluje hladinu glukózy a inzulínu v krvi,
  • snižuje inzulínovou rezistenci,
  • snižuje riziko rozvoje aterosklerózy a krevních sraženin,
  • snižuje pravděpodobnost mrtvice,
  • odává energii jako zdroj hořčíku, draslíku a železa,
  • podporuje funkce cévního endotelu,
  • zlepšuje krevní lipidový profil,
  • podporuje vylučování "endorfinů" nazývaných hormony štěstí,
  • některé studie naznačují, že může mít pozitivní vliv na zdraví ledvin (stimulovat jejich funkci).
 

Hořká čokoláda a zdraví

 

Není pochybnosti, že konzumace hořké čokolády má blahodárný vliv nejen na náš zrak, ale i celkově na zdraví. Sice účinky nejsou patrné okamžitě, ale systematická konzumace přináší měřitelné výhody. Například stačí sníst jednu tabulku hořké čokolády každých 10 dní, abyste účinně snížili riziko infarktu. Nicméně vědci zkoumají pozitivní vliv na kvalitu a ostrost vidění ve vysokém obsahu flavonolů..

 

Zpracování článku:

 

Článek je založen na vědeckých publikacích a je nedílnou součástí příručky o kontaktních čočkách a poruchách zraku. Problematiku uvedenou v článku, zejména v případě problémů se zrakem, je vhodné konzultovat s odborníkem.

Realizace - tým optometristů Kodano.cz

Zdroje:

Dostupnost: