Vaše káva nechutná dobře? Zkuste ji z oranžového šálku aneb jak náš zrak ovlivňuje chuť

oranžový šálek s podšálkem a kávová zrnka

Často se říká, že jíme očima, protože kromě chuti a čichu se na procesu konzumace podílí i náš zrak. Již dávno se ví, že pěkně naservírované pokrmy jsou chutnější, což souvisí s naším zrakem – mozek vnímá pečlivou estetiku talíře a spouští reakci chuťových pohárků. Barevné, syté pokrmy „vnímáme“ naší chutí a vůní jako atraktivnější. Věděli jste ale, že barva nádobí, na kterým pokrm podáváme, může ovlivnit i jeho chuť?

Vědci z Polytechnické univerzity ve Valencii – Betina Piqueras-Fiszman a Charles Spence z Oxfordské univerzity – ukázali, že horká čokoláda popíjená z šálku specifické barvy může mít o něco hlubší chuť. Studie byla provedena na 57 lidech, kteří měli za úkol pít čokoládu z plastových kelímků různých barev. Účastníci uvedli, že čokoláda z oranžového nebo krémového hrnku je... chutnější než ta z červeného nebo bílého. Krémový hrnek navíc umocnil pocit sladkosti a vůně.


Na barvě záleží


Je pravda, že neexistují žádná univerzální pravidla a nebyl vytvořen žádný algoritmus, který by určil, jaká barva šálku kávy vám bude chutnat nejlépe, protože hodně záleží na typu nápoje nebo jídla, které jíme – ale studie upozorňuje na skutečnost, že barva nádoby není bezvýznamná, a dokonce má větší vliv na vnímání jídla, než se dosud myslelo.

Tyto informace jsou užitečné zejména pro restauratéry, kuchaře, cateringové pracovníky a obalový průmysl. Již bylo prokázáno, že barva nádob chuť přímo neovlivňuje, ale může ji ve větší či menší míře zvýraznit. Například výrobci citronových nápojů je uvádějí na trh ve žlutých plechovkách, díky nimž je chuť vnímána jako citronovější, v modrých - osvěžující a v růžových - jako sladší.


Bílý talíř a hnědá káva


Také jahodová pěna podávaná na bílém talíři se vám pravděpodobně bude zdát sladší a chuťově intenzivnější než ta samá, která se jí na černém talíři. A totéž platí o kávě – ta balená v hnědých obalech bude vnímána jako chuťově silnější a aromatičtější, zatímco balená v modrých a žlutých bude vnímána jako jemnější. Nyní už víte, jak náš zrak ovlivňuje chuť a můžete díky tomu servirovat chutnější jídla a pití.

Naše firemní hrnky nejsou oranžové, ale káva v nich chutná nejlépe :D Pokud byste chtěli takový hrníček od Kodano, sledujte naše sociální sítě a učasněte se soutěží!  

Zpracování článku:

 

Článek je založen na vědeckých publikacích a je nedílnou součástí příručky o kontaktních čočkách a poruchách zraku. Problematiku uvedenou v článku, zejména v případě problémů se zrakem, je vhodné konzultovat s odborníkem.

Realizace - tým optometristů Kodano.cz

Zdroje:

Dostupnost: